DOLAR 32,3769 0.18%
EURO 35,0095 -0.19%
ALTIN 2.324,420,23
BITCOIN 2255658-1,20%
İstanbul
14°

AÇIK

16:44

İKİNDİ'YE KALAN SÜRE

Prof. Dr. Erben: Aşı karşıtlığının hiçbir bilimsel gerekçesi yok

Prof. Dr. Erben: Aşı karşıtlığının hiçbir bilimsel gerekçesi yok

ABONE OL
Ağustos 3, 2021 11:00
Prof. Dr. Erben: Aşı karşıtlığının hiçbir bilimsel gerekçesi yok
0

BEĞENDİM

ABONE OL
ad826x90
ad826x90

ESKİŞEHİR Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Nurettin Erben, aşı karşıtlığının hiçbir bilimsel gerekçesi olmadığını ifade ederek, “Covid-19 aşılarının hiçbir yan etkisi öldürücü ya da hasar bırakıcı değildir. Herkesin aşılanmasını istiyoruz” dedi.

Prof. Dr. Erben aşı karşıtlığının tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de pandeminin sonlanması açısından büyük bir sorun olduğunu söyledi. Aşı karşıtları propaganda yaparak toplumun bir kesimini etkileyerek aşı olunmasını geciktirmekte veya aşı olunmamasına neden olduğunu ifade eden Prof. Dr. Erben, “Aşı karşıtlığı ekonomik, kültürel, siyasi, dini, felsefi, özgürlüklerin kısıtlanması, otoriteye güvensizlik ya da alternatif tıp yöntemlerine inanmak gibi nedenlerden kaynaklanabilir. Genelde aşı karşıtı olan kişiler, Covid-19 diye bir hastalığın olmadığını, aşıların etkisiz olduğunu, aşıların çok ciddi ölümcül yan etkileri olabildiğini öne sürebiliyorlar. Uzun dönem yan etkilerinin bilinmediğinden dolayı aşı olunmaması gerektiğini söylüyorlar. Aşı yan etkisi olarak kısırlıkla karşılaşılabileceğini, çip takılıp insanların robot gibi yönetilebileceği gibi çeşitli, kesinlikle bilimsel kanıtı olmayan ve hiçbir zaman gösterilmemiş savlarla ortaya çıkıyorlar” dedi.

‘AŞIDAN İLK 2 AY SONRA YAN ETKİ BEKLEMİYORUZ’

Prof. Dr. Erben, pandeminin erken döneminde sağlık çalışanları arasında Covid-19 hastalığına yakalanma sıklığının oldukça yüksek olduğunu, günümüzde ise bu oranın oldukça düştüğünü ifade etti. Bu durumun aşılama sayesinde geliştiğini kaydeden Erben, “Yine hastaneye yatan hastalara baktığımızda pandemi başlangıcında ağır hastalar genelde yaşlı hastalarken, aşılamada öncelik bu gruba verildiğinden dolayı, günümüzde yatan yaşlı hastaların daha az olduğunu görebiliyoruz. Uzun dönem yan etkilerle ilişkili olarak belki aşılar ilk kullanım onayı aldıklarında böyle bir kaygı olabilirdi ama günümüzde artık milyonlarca hatta milyarlarca doz aşı yapıldı. Genelde biz bir aşının yan etkisini ilk 2 ay içinde görürüz, bu 2 ay içinde yan etki gelişmezse ondan sonra beklemeyiz. Bu kadar çok doz aşı yapıldıktan sonra bununla ilişkili de yan etkiler beklememekteyiz. Nörolojik yan etki, beyin hasarına neden olan yan etki şimdiye kadar bildirilmedi. Ayrıca şimdiye kadar hiçbir aşının kısırlık yaptığı da gösterilmemiştir” diye konuştu.

ad826x90

Kaynak: Demirören Haber Ajansı

ad826x90

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
rk
rk

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.