Sığınmacılar 6 Aya Kadar İzinsiz Çalışabilecek

Türkiye'de sığınmacıların çalışma durumuna yönelik önemli bir düzenleme gerçekleştirildi. İstanbul Ticaret Odası Başkanı Şekib Avdagiç'in "Türkiye'de göçmene ihtiyacımız var mı deme lüksümüz olamaz" şeklindeki açıklamasının ardından, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı harekete geçti.

Yeni Düzenleme Neleri Kapsıyor?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Uluslararası İşgücü Kanunu uygulama yönetmeliğinde değişiklik yaptı. Resmi Gazete'nin 15 Ekim günkü sayısında yayımlanan değişiklikle, “Çalışma izninden muaf tutulacak yabancılar” başlıklı 48. maddeye yeni bir fıkra eklendi. Bu değişiklikle, İçişleri Bakanlığı tarafından bildirilen sığınmacıların, belirlenen süreler boyunca 6 ay süreyle çalışma izni almadan çalışabilmelerine olanak tanındı.

Kimler Bu Düzenlemeden Yararlanabilecek?

Düzenleme, insani ikamet izni ve geçici koruma altında bulunan yabancıları kapsıyor. Ayrıca, Türkiye’den başka bir ülkeye geçmek amacıyla gelen yabancılar da bu muafiyetten faydalanabilecek.

3 Yıla Kadar Muafiyet İmkanı

Yönetmelikte dikkat çeken bir diğer madde ise, ilgili kamu kurumları tarafından bildirilen sığınmacıların, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın uygun görüşü doğrultusunda çalışma izni muafiyetinden 3 yıla kadar yararlanabilecek olmasıdır. Bu kategoriye giren kişiler için yalnızca çalışma izni muafiyet bilgi formunun doldurulması yeterli olacak.

Halkın Görüşleri

Türkiye'de yaşam pahalılığı ile mücadele eden halk, iş bulma sorunları ve düşük maaşlar konusunda şikâyetçi. Bu durumun en önemli nedenlerinden biri, Türkiye'de 10 milyonun üzerinde sığınmacının ikame işgücü yaratması olarak gösteriliyor. kaynak: https://www.cumhuriyet.com.tr/