EMDR’nin anlamı nedir?
Türkçe açılımı göz hareketleriyle duyarsızlaştırma ve yeniden işleme olan EMDR terapisi, bireylerin rahatsızlık verici yaşam deneyimlerinin sonucu olan semptomlarının iyileşmesinde ve duygusal sıkıntılarından kurtulmalarında etkili bir psikoterapi yöntemidir.
Araştırmalar, EMDR terapisinin bazen daha kısa sürede yıllar süren psikoterapi çalışmaları kadar fark yarattığını gösteriyor.
Bu sebeple EMDR terapi, travma tedavisinde sıkça tercih edilen bir yöntem olmaya başlamıştır. Peki, EMDR terapi nedir? Kimlere uygulanır?
Uzman Psikolog Nagihan Kutlu bu soruları şöyle cevapladı: “EMDR terapi bugün size rahatsızlık veren semptomların altında yatan şeyin aslında geçmiş dönemdeki kötü anılar sebebiyle olduğu düşünüldüğünde uygulanıyor.
Örneğin diyelim ki bugün köpek fobiniz var ve çok korkuyorsunuz. Bunun sebebi olarak da 5 yaşında sizi bir köpeğin ısırdığını ve bunun çok acı veren bir travma olduğunu söylüyorsunuz.
Düşününce aslında bugün 30 yaşında olsanız dahi 5 yaşında köpek sizi ısırdığında nasıl korku duyduysanız bugün hissettiğiniz korkunuz hâlâ onun kadar canlı. Yani travma söz konusu olduğunda o duyguların hala canlı kalması bize rahatsızlık verir.
İşte EMDR terapi de o anıya yeniden odaklanmanızı isteyerek hissettiğiniz korkuyu, bedensel duyumu ve düşünceyi yeniden size yaşatarak aslında bugünkü semptomunuzu yani köpek fobinizi yenmenizi sağlar.”